top of page

Pré- en postnatale begeleiding

Prenatale begeleiding

Een zwangerschap is een bijzondere periode in je leven waarin je lichaam heel wat veranderingen ondergaat. De prenatale kiné kan in de eerste plaats nuttig zijn om je lichaam zo comfortabel mogelijk door deze veranderingen te loodsen. Er zal aandacht besteed worden aan het aanleren van correcte houdingen, het uitvoeren van transfers met zo min mogelijk belasting, stabilisatie oefeningen van bekken en romp en informatie omtrent bekkenbodemspieren.

 

Vanaf het derde trimester kan er gestart worden met oefeningen ter voorbereiding op de bevalling. Hoe omgaan met contracties, welke houdingen kan je aannemen en misschien niet onbelangrijk : wat kan mijn partner doen?! Dit deel van de prenatale kiné omvat 3 sessies waarvan bij 1 sessie de partner mee wordt uitgenodigd.

Als laatste onderdeel geef ik graag informatie over enkele aandachtspuntjes voor de eerste weken na de bevalling in afwachting van het opstarten van postnatale kiné. 

Uiteraard kan je in de praktijk ook terecht indien er tijdens de zwangerschap klachten optreden zoals urine verlies, bekkenpijn, rugklachten, …

IMG_9211_edited_edited.jpg

Postnatale begeleiding

 

Ongeveer een 6-tal weken na je bevalling ga je op controle bij de gynaecoloog. Dit is het moment waarop je kan starten met postnatale kiné.

 

In eerste instantie zal er uitgebreid navraag gedaan worden over het verloop van de zwangerschap, de bevalling en de eerste weken hierna. Dit wordt gevolgd door een controle van bekkenbodemspieren, buikspieren en algemene stabiliteit. Zo kunnen we gericht werken naar een optimaal herstel.

 

Goed om te weten is dat postnatale kiné vooral gericht is op het opbouwen van een goede fysieke basis. Deze basis heb je nodig om nadien op een veilige en verantwoorde manier sportactiviteiten te hervatten en blessures te vermijden.

Babymassage

 

Voor de mama’s die dit graag wensen kan er ook een lesje babymassage gegeven worden.

Het doel hiervan is vooral om de technieken aan te leren zodat je dit thuis regelmatig nog zelf kan toepassen.

bottom of page