top of page

Ademhalings- en relaxatie therapie

Stress van het dagelijks leven, perfectionisme, allergieën of schildklierproblemen kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van chronische hyperventilatie. Hierbij zal de patiënt iets sneller ademen zonder dat hij of zij hier iets van merkt.

 

Echter, chronische hyperventilatie leidt tot een tekort aan CO² wat op zijn beurt een invloed kan hebben op het centraal zenuwstelsel, cardiovasculair stelsel, luchtwegen, spieren, spijsvertering, … Hierdoor kunnen allerlei fysieke klachten ontstaan zonder een (voor de persoon in kwestie) duidelijke oorzaak. 

 

Tijdens de behandeling wordt in een eerste fase aandacht besteed aan oefeningen om zich bewust te maken van een natuurlijke en comfortabele ademhaling. In een tweede fase worden oefeningen gecombineerd met relaxatie therapie om spierspanning te leren herkennen en loslaten. Deze relaxatie oefeningen kan de patiënt in de toekomst zelf toepassen in stressvolle periodes zodat klachten gelinkt aan chronische hyperventilatie niet opnieuw tot stand komen. 

Er zal ook gekeken worden naar de oorzakelijke factoren van de chronische hyperventilatie. Zolang aan de oorzaak niets gedaan wordt, zullen de klachten blijven terugkeren. Samen zoeken we naar oplossingen die praktisch haalbaar zijn in het dagdagelijks leven zodat dit niet als een opgave aanvoelt. 

Het belangrijkste doel van de therapie is om de klachten te leren herkennen die gelinkt zijn aan chronische hyperventilatie en er aan de hand van de oefeningen controle over te krijgen. 

bottom of page