Manuele lymfedrainage

De toepassing van manuele lymfedrainage is het meest gekend als behandeling bij borstkanker patiënten. Na de chirurgische behandeling van borstkanker is een mogelijke complicatie het ontstaan van lymfeoedeem ter hoogte van de arm, de borstkas of rond het schouderblad. Door het gebruik van manuele lymfedrainage – een zachte massage techniek waarbij het lymfestelsel wordt gestimuleerd – kan het lymfevocht verplaatst worden om een reductie van het lymfeoedeem te bekomen. Eens borstkanker gerelateerd lymfeoedeem ontstaat, blijft het een chronisch probleem en wordt een complete reductie van de zwelling zelden bereikt. Hierdoor is manuele lymfedrainage niet alleen belangrijk als behandeling van borstkanker gerelateerd lymfeoedeem maar ook als preventieve maatregel.

Daarnaast kan manuele lymfedrainage nog gebruikt worden voor talrijke andere klachten. Enkele voorbeelden : zwelling na chirurgie (bv aangezicht), bloeduitstortingen, migraine, hoofdpijn, spierpijn, problemen van de bloedcirculatie,…

Als aanvulling op de manuele lymfedrainge kan nadien pressotherapie worden toegepast waarbij het aangedane lidmaat in een manchet geplaatst wordt. In de manchet zal graderende druk worden opgebouwd in 3 drukfases om zo het effect van de manuele lymfedrainage te versterken.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH